Veelgestelde vragen over sparen en ethiek en de antwoorden op veelgestelde vragen

Verschil tussen duurzaam sparen en groen sparen

Duurzaam sparen groen sparen

Duurzaam sparen wordt vaak in één adem genoemd met groen sparen.

  • Bij groen sparen investeert u in groene projecten die door de Nederlandse overheid zijn goedgekeurd. Hiervoor gelden fiscale voordelen. Alle banken, ook minder duurzame of ethische banken,  kunnen ‘groen spaarproducten‘ bieden.
  • Bij duurzaam of ethisch sparen gaat het om spaarproducten die worden aangeboden door duurzame banken die ‘goed’ scoren op ethiek. Deze banken voeren verschillende spaarrekeningen met diverse voordelen. Sommige daarvan zijn fiscaal voordelig.
  • De ASN Bank is in Nederland de grootste duurzame bank met meer meer dan 500.000 klanten. De Triodos Bank is minder groot maar niet minder duurzaam.

Voordelen duurzaam- en groen sparen

  • Met duurzaam- en groen sparen behaal je het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving.
  • Geen risico.
  • ASN Bank en Triodos Bank vallen beide onder Nederlands depositogarantiestelsel.
  • Sommige groen spaarrekeningen zijn fiscaal aantrekkelijk (zie voorwaarden op HoogsteRente.nl)
  • Veel keuze mogelijkheden: direct opvraagbare spaarrekeningen als deposito sparen (vaste looptijd)

Duurzame (ethische) banken

Een duurzame of ethische bank doet aantoonbaar aan ‘duurzaam’ bankieren. Concreet betekent dat zij uw spaargeld afkomstig van bijvoorbeeld uw spaarrekening of deposito rekening uitsluitend  investeren in bedrijven en projecten die specifieke duurzaamheidcriteria voldoen.  Naast een hoge rente vergoeding streeft men naar zowel  financieel als maatschappelijk rendement.

Duurzaam sparen of groen sparenDuurzame banken in Nederland  zijn de ASN Bank en de Triodos Bank. Deze banken letten niet alleen op hun winst maar ook op de gevolgen van hun handelen voor mens en natuur.

Duurzaam bankieren wordt ook wel ethisch bankieren genoemd omdat bij deze banken expliciet aandacht wordt gegeven aan milieu en sociale gevolgen van investeringen en leningen. De winst is niet het enige criterium bij duurzaam bankieren.

Duurzaamheids criteria

Duurzame banken hanteren strikte criteria bij het verstrekken van financieringen aan bedrijven en instellingen. Deze criteria kunnen per bank verschillen en bestaan uit een mix van duurzaamheidcriteria, die zowel negatief als positief kunnen zijn.

’Negatieve’ duurzaamheidcriteria

  • niet investeren in wapenindustrie, kernenergie, ‘oneerlijke’ arbeid (bijvoorbeeld kinderarbeid), of takken van industrie die banden hebben met oorlogssituaties (bijv. ertsmijnen in Congo, Burundi en Rwanda), enzovoorts.

Anderzijds zijn er ook;

‘Positieve’  duurzaamheids criteria;

  • Hierbij wordt uw spaargeld juist (wel) geïnvesteerd in sectoren met een ‘duurzame’ meerwaarde die staan voor een duurzame ontwikkeling. Vaak zijn dit sectoren die bij andere banken niet terecht kunnen omdat hun financiële winst lager is dan de niet-duurzame sectoren. Voorbeelden zijn wind- en zonne-energie, de culturele sector, eerlijke basisindustrie en -landbouw, enzovoorts.