Veelgestelde vragen over sparen en ethiek en de antwoorden op veelgestelde vragen

Hoe weet ik of een bank betrouwbaar is?

Betrouwbare bank

In Nederland houden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ook De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op de bankensector. De AFM bevordert een eerlijke en transparante markt. Zo ziet de AFM erop toe dat de banken werken zoals in de wet is vastgelegd en controleert of aanbieders de juiste informatie aan de consumenten geven over hun producten.

Banken die aan de eisen van DNB voldoen, krijgen een vergunning. DNB geeft alleen vergunningen aan banken die over voldoende financiële middelen beschikken en worden geleid door betrouwbare en deskundige bestuurders. DNB controleert banken voortdurend op basis van financiële en andere gegevens.

Een bank die een vergunning heeft van DNB staat onder toezicht en voldoet daarmee aan het depositogarantiestelsel. Op de website van DNB (www.dnb.nl) kunt u zien of uw bank onder het depositogarantiestelsel valt. Als u meer zekerheid wilt of uw bank betrouwbaar is, kunt u het volgende doen:

  • Kijk of uw bank onder het depositogarantiestelsel valt, hiermee krijgt u meer zekerheid of uw spaargeld veilig is.
  • Controleer of de instelling bekend is bij de AFM, hier vind u een waarschuwingslijst voor onbetrouwbare spaaraanbieders.
  • Begin eerst met het storten van een klein bedrag en kijk of alles volgens afspraak verloopt. Controleer of alle voorwaarden en informatie kloppen. Is dit naar wens, dan kunt meer spaargeld overmaken.

Alle aanbieders die opgenomen zijn op onze website vallen onder het  depositogarantiestelsel. Uw spaarinleg is dus veilig tot 100.000 EUR !

Vergelijk hier alle spaarrekeningen en depositos op hoogste rente en ethiek