Veelgestelde vragen over sparen en ethiek en de antwoorden op veelgestelde vragen

Kan mijn spaargeld bijdragen aan een betere wereld?

Kan mijn spaargeld bijdragen aan een betere wereld?

Ja dat kan. Omdat banken met uw spaargeld werken hebben ze  erorme invloed op de wereld om ons heen. Zij bepalen in welke bedrijven wordt geinvesteerd.  Zo investeren sommige banken bijvoorbeeld in bedrijven die wapens leveren aan dictators, of ze investeren in vervuilende energie, of bedrijven die tropisch bos omkappen.

De ene bank let beter op de gevolgen van hun investeringen voor mens en natuur dan de andere. Mede onder invloed van u wordt het maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer onderdeel van het concurrentiebeleid van banken.  De spaarder heeft  dus invloed hoe zijn spaargeld wordt besteed.

Doordat banken met enorme hoeveelheden geld werken, hebben banken veel invloed.   Als banken slechts een deel van hun ‘foute’ investeringen in de goede richting ombuigen, heeft dat al grote impact. Behalve dat veel schade aan mens en milieu wordt voorkomen,  komen er aanzienlijke bedragen beschikbaar voor duurzame investeringen die de levens van miljoenen mensen kunnen verbeteren, bijvoorbeeld in zonnecollectoren en duurzame landbouw.