Veelgestelde vragen over sparen en ethiek en de antwoorden op veelgestelde vragen

Wat zijn ethische banken?

Wat zijn ethische banken?

Ethische banken doen aantoonbaar aan ‘ethisch’ of ‘duurzaam’ bankieren. Concreet betekent dat zij uw spaargeld afkomstig van bijvoorbeeld uw spaarrekening of deposito rekening uitsluitend  investeren in bedrijven en projecten die aan een aantal duurzaamheidscriteria voldoen. Deze criteria worden meestal niet gehanteerd door de typische ‘grootbanken’, daarin ligt dan ook hun onderscheid. ASN Bank en de Triodosbank zijn momenteel banken die als ethisch kunnen worden aangemerkt.

Duurzaamheidscriteria

De duurzaamheidscriteria die worden gesteld verschillen van bank tot bank. Meestal is het een mix van morele, ecologische en sociaal-culturele elementen. De duurzaamheidscriteria kunnen bestaan uit zowel positieve- als negatieve criteria. Kenmerkende criteria zijn bijvoorbeeld;

‘Negatieve’ duurzaamheidscriteria;

  • niet investeren in wapenindustrie, kernenergie (dat niet past in een duurzame filosofie vanwege het gevaarlijke afval), ‘oneerlijke’ arbeid (waar zwaar onderbetaalde arbeiders, vaak zelfs kinderen, textiel fabriceren), of takken van industrie die banden hebben met oorlogssituaties (bijv. ertsmijnen in Congo, Burundi en Rwanda), enzovoorts.

Anderzijds zijn er ook;

‘Positieve’  duurzaamheidscriteria;

  • Hierbij wordt uw spaargeld juist (wel) geïnvesteerd in sectoren met een ‘duurzame’ meerwaarde – vaak zijn dit sectoren die bij andere banken niet terecht kunnen omdat hun financiële winst lager is dan de niet-duurzame sectoren. Voorbeelden zijn wind- en zonne-energie, de culturele sector, eerlijke basisindustrie en -landbouw, enzovoorts. Ethische banken hechten niet alleen meerwaarde aan de puur financiële winst – maar voor hen zijn zaken als het verbeteren van de levenskwaliteit en de zorg voor het milieu, bijdragen aan een betere wereld, zeker even belangrijk.

Het is een misverstand te veronderstellen dat ethische banken een lagere rente vergoeden t.o.v. niet of minder duurzame banken.  Een hoge spaarrente en een ethische bank gaan prima gaan.

Vergelijk banken op basis van rente en ethiek

rel=”nofollow”