Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken

Vaticaanstad, 2 juni 2010.

Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken

Het Openbaar Ministerie in Italië verdenkt de bank van het Vaticaan van betrokkenheid bij witwaspraktijken. Aanklagers zijn bezig met een onderzoek, schreef de Italiaanse krant La Repubblica dinsdag.

Het Openbaar Ministerie in Italië verdenkt de bank van witwaspraktijken. Of de bank zelf geld witwast of er slechts bij betrokken is, is nog niet bekend. Feit is dat de bank verdacht is.

Niet alleen het Instito per le Opere di Religione (IOR) van het Vaticaan, maar ook andere banken als Intesa San Paolo en Unicredit staan onder verdenking. In totaal zou het gaan om zo’n tien banken. Volgens de krant La Repubblica zou er zo’n 180 miljoen euro zijn witgewassen. De bank van het Vaticaan zou daarbij gebruikt zijn als dekmantel, om fraude en belastingontduiking te verhullen.

Opspraak

Het IOR (Instituut voor Religieuze Werken) raakte eerder al in opspraak. In 1982 werd de bank in verband gebracht met het faillissement van de frauduleuze Banco Ambrosiano, die banden zou hebben gehad met de mafia. De baas van de Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, werd in dat jaar dood in een strop aan een brug in Londen aangetroffen.

Het IOR werd toen geleid door de Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus, die daarvoor een soort inofficiële lijfwacht van paus Paulus VI was. Vanwege zijn rijzige en gespierde gestalte was zijn bijnaam De Gorilla. Door de affaire zou Marcinkus een benoeming tot kardinaal zijn misgelopen. Hij bleef aan tot 1989 en keerde een jaar later terug naar de Verenigde Staten. Marcinkus stierf in 2006 op 84-jarige leeftijd.

Gerelateerd bericht: Financiële sector top 3 fraudegevoelige branches