Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Belgische banken investeren 25 miljard euro in steenkool

(MO/IPS), 5  juni 2010

Belgische banken investeren 25 miljard euro in steenkool

 Belgische banken hebben de voorbije twee jaar minstens 25 miljard euro in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, olie uit teerzand of kaalkap van het regenwoud geïnvesteerd.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport ‘Bankiers op hete kolen’ dat Netwerk Vlaanderen voorstelt. Energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales willen bouwen of olie uit teerzand willen winnen, blijken vlot financiering te vinden bij grootbanken die in België actief zijn, zoals BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA.

‘Banken pakken graag uit met hun groen imago. Maar zolang banken investeren in steenkoolcentrales, is er van duurzaam bankieren geen sprake’, zegt Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen die meewerkte aan het rapport. Als de 70 geplande nieuwe steenkoolcentrales worden gebouwd in Europa, dan stoten ze jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als ongeveer 130 miljoen auto’s.

Netwerk Vlaanderen roept banken op niet langer te investeren in steenkoolcentrales, vier grote milieuorganisaties, WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel, Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu, steunen die oproep. ‘Kiezen voor steenkool betekent ook dat er niet wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit soort keuzes zet ons voor tientallen jaren vast aan een vorm van elektriciteitsproductie die nefast is voor het klimaat’, zegt Sam Van den plas van WWF.