Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Bonussen bankiers aan banden gelegd

ANP,  30 juni 2010

Bonussen bankiers aan banden gelegd

Bonussen voor bankiers in de EU worden aan banden gelegd. Bankiers mogen nog maar 30 procent van hun bonus contant uitbetaald krijgen. Bij hele hoge bonussen is dat 20 procent. Bovendien mag een bonus hooguit 60 procent van het totale salaris bedragen.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over regelgeving hierover. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann heeft dat woensdag gezegd.

‘Grote stap vooruit’

De nieuwe regels gelden voor bonussen die vanaf volgend jaar worden uitbetaald. De Hoge bonussen worden gezien als een van de factoren die bijdroegen aan het ontstaan van de financiële crisis. Wortmann spreekt van ‘een grote stap vooruit’ nu in de gehele EU dezelfde regels van kracht worden.

Wortmann vindt het ook positief dat de nieuwe regels niet alleen betrekking hebben op directeuren van banken, maar ook op handelaren.

Strengere kapitaaleisen

De EU-landen en het Europarlement zijn het ook eens geworden over strengere kapitaaleisen voor banken. Die moeten ervoor zorgen dat banken genoeg reserves aanhouden, zodat ze minder snel in de problemen komen.