Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Boze beleggers starten rechtszaak om Lehman-notes

DFT.nl, 23 april 2010.
 

Boze beleggers starten rechtszaak om Lehman-notes

 
Gedupeerde beleggers met zogeheten Lehman-notes hebben een rechtszaak aangespannen tegen Wijs & Van Oostveen. Deze vermogensbeheerder verkocht hun de ingewikkelde beleggingsproducten, maar medio september 2008 stortte de Amerikaanse bank Lehman Brothers in.

Verenigd in Stichting Hulp Gedupeerden zijn zo’n 400 boze beleggers nu naar de rechter gestapt. Ze willen hun schade, zo’n €15 à 16 miljoen, vergoed zien. Daarbij worden ze bijgestaan door belangenbehartiger Deminor. Die kwam onlangs in België tot een schikking tegen 65% van de inleg met Citibank, wereldwijd een grote verkoper van Lehman-notes. Wijs & Van Oostveen zette voor €75 miljoen aan deze eeuwigdurende leningen weg, een fractie van de €1,3 miljard in totaal in ons land.

Rabobank, SNS Bank, Van Lanschot en Staal Bankiers verkochten de bulk. Directeur Steven Sarphatie van Wijs & Van Oostveen noemt schikken “absoluut geen optie, ook niet met Deminor”. De vermogensbeheerder ziet zich als distributeur, in de prospectussen stond volgens hem duidelijk dat Lehman de aanbieder was. Bernard Thuysbaert, directeur van Deminor Nederland, neemt daar geen genoegen mee: “Ze hebben op heel agressieve wijze deze producten aan de man gebracht.” Volgens Thuysbaert suggereert Sarphatie bovendien ten onrechte dat de notes door grote partijen worden opgekocht en dus weer waarde hebben. “Dat zijn Amerikaanse notes, andere dan die hier zijn verkocht. Daar zijn ze 30 tot 33% waard, maar die lijn zakt.” Sarphatie erkent desgevraagd dat het om andere notes gaat: “Maar dat wil niet zeggen dat onze notes géén waarde zouden hebben.” Volgens Thuysbaert wordt gedupeerden zo wel heel veel zand in de ogen gestrooid: “Maar het kan ook een vergissing zijn. Ze kenden hun producten toen niet en nu kennelijk nóg niet.”