Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Prins Constantijn: Meer eerbied voor natuur

AMSTERDAM – Mensen lijken vergeten te zijn zich bescheiden op te stellen tegenover de natuur. Dat zei prins Constantijn woensdag (16/12/09) bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

De prins haalde watermanagement en de megalomane bouwprojecten in Dubai als voorbeeld aan. „We respecteerden ooit de natuurlijke stroming van de rivieren, die nu worden tegengehouden door stuwdammen en omgevormd worden tot kanalen om ruimte te creëren voor woonhuizen. Waar ooit nomaden wanhopig op zoek waren naar schoon water, vinden we nu de hoogste wolkenkrabber in de wereld en een overdekte skihelling.”

De veronderstelde superioriteit van de mensen over de natuur heeft tot „ernstige gevolgen” geleid, aldus de prins. „De natuurlijke bronnen raken uitgeput en de opwarming van de aarde bedreigt het gevoelige evenwicht van ons klimaat.”

Constantijn maakte zijn opmerkingen tijdens de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs (100.000 euro) aan de Colombiaanse architect Simón Vélez. Die krijgt de prijs omdat hij van bamboe een modern en duurzaam bouwmateriaal wist te maken

Bron: Telegraaf.