Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Duurzaam sparen: duurzaam investeren!? Geen verbod op investeringen in clustermunitie!

Duurzaam sparen: duurzaam investeren!? Geen verbod op investeringen in clustermunitie!

 Afgelopen week werd er in de Tweede kamer gedebatteerd over een verbod op het investeren in clusterbom producenten. APG Asset Management, MN Services en de ASN Bank hebben de Kamerleden van de Tweede Kamercommissies van Financiën en Defensie een brief gestuurd om hen aan te sporen dit verbod te steunen.

Geen verbod

Het kabinet blijft erbij dat het niet effectief is een verbod in te stellen op investeringen in clustermunitie.

Woensdagavond was er een spoeddebat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Donner vindt clustermunitie ook verwerpelijk maar hij stelt dat een verbod op investeringen geen toegevoegde waarde heeft, moeilijk is te handhaven en zelfs een averechts effect kan hebben. Instellingen zoals banken en pensioenfondsen zouden juist minder open worden in het melden van hun investeringen en beleggingen.

Duurzame bank, duurzame investeringen, hoge ethiek score

Er zijn wel degelijk banken die openheid van zaken over hun investeringen geven en alleen in duurzame bedrijven en fondsen investeren.  Hoe duurzaam is uw bank? Uw spaargeld wordt door uw bank gebruikt om te investeren. De laatste jaren wordt het voor spaarders steeds belangrijker waar hun geld voor gebruikt wordt. Uit officieel onderzoek, zie ook ethiek thema ‘wapens’, blijkt dat er nog steeds financiële instellingen zijn die direct investeren in producenten van verboden wapens.  

Op HoogsteRente.nl kunt u de zogenaamde ethiekscore van uw bank bekijken, deze score kunt u mee laten wegen in het kiezen van de meest geschikte spaarrekening.