Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Eindejaars tip: geef u zelf ruim 100 EUR cadeau!

Eindejaars tip: geef u zelf ruim 100 EUR cadeau!

Per 1 januari 2012 verandert de manier waarop de belasting op uw spaargeld wordt berekend. In plaats van de peildata 1 januari en 31 december en uw saldo door twee te delen, geldt vanaf 1 januari 2012 slechts één peildatum voor uw box 3 vermogen. Wat de rest van het jaar met uw spaargeld gebeurt, maakt niet uit.
Als uw vermogen boven de heffingsvrije drempel van 20.661 EUR per persoon uitkomt, kunt u zelf zonder veel moeite ruim 100 EUR cadeau doen.

Wat moet u doen?

Zorg er voor dat uw vermogen op 31 december 2011/ 1 januari 2012 zo laag mogelijk is. Hiermee bespaart u in 2011 0,6% belasting (verlaging telt maar half mee omdat er twee peildata zijn) en in 2012 nog eens 1,2%. In totaal dus 1,8%. Dat is 18 EUR besparing voor elke 1000 EUR dat u uw vermogen daalt.

Hoe doet u uzelf en uw partner samen ruim 100 EUR cadeau?

Geld uitgeven? Nee, dan zou er geen sprake zijn van besparen. In plaats van nog even een dure auto, keuken of andere grote uitgaven te doen, kunt u uw zorgpremie vooruit betalen. U heeft dan al 21 EUR* van uw eindejaarsbonus binnen. Voor fiscale partners samen is dit 42 EUR*!

Maar er is meer… Naast dit voordeel ontvangt u van de meeste zorgverzekeraars ook nog eens zo’n 3% premievoordeel als u uw premie in 1x vooruit betaalt. Hiermee bespaart u samen nog eens minimaal 70 EUR*. Dit op basis van één van de goedkoopste zorgverzekeraars (FBTO) van Nederland (Premie FBTO per jaar: 1161 EUR per jaar).

Zonder dat u van  zorgverzekering verandert bespaart u dus samen minstens 112 EUR.
Dat is makkelijk verdiend!


Tip 2; vergelijk uw premie

Overigens loont het nog steeds de moeite om zorgaanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kan soms op de basispremie, waarbij de zorg bij elke aanbieder gelijk is, tot wel 240 EUR worden bespaard.

Tevens doet u er verstandig aan om de prijzen, voorwaarden en wenselijkheid van een aanvullende verzekering te bekijken.

Kijk op http://www.verzekeringssite voor meer informatie.

Let op: Overweegt u van zorgverzekering te veranderen, zeg dan tijdig voor 31 december 2011 uw contract op. U heeft dan tot 1 februari 2012 de tijd om een andere zorgverzekering te vinden die vervolgens met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2012 in gaat. Sluit u voor 31 december nog een andere verzekering dan kunt u ervoor kiezen dat uw nieuwe verzekeraar uw contract opzegt.

* Geen rekening is gehouden met de extra rente die u ontvangt wanneer u uw premies per maand zou betalen.