Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

“Er zullen klimaatwetenschappers vermoord worden”

UXBRIDGE, 12 maart 2010

Klimaatwetenschappers zijn tegenwoordig het doelwit van zware artillerie. Ze ontvangen dreigmails van klimaatsceptici, sommigen zelfs doodsbedreigingen. De sfeer is zo grimmig dat er doden zullen vallen, vreest topklimatoloog Stephen Schneider.

Tabaksindustrie

Veel klimaatsceptici focussen zich op enkele fouten in het 2800 pagina’s tellende VN-klimaatrapport – de basis voor de VN-klimaattop in Kopenhagen in december 2009 – en op Climategate, het schandaal rond gestolen e-mails van klimaatwetenschappers van de Universiteit van East Anglia (UEA).

Maar volgens Schneider gaat het veel dieper. Hij ziet het als de laatste grote poging van olie-, gas- en steenkoolbedrijven om acties tegen de klimaatverandering te vertragen, net zoals de tabakindustrie gedurende decennia anti-tabaksmaatregelen heeft gedwarsboomd door gegevens over de schadelijke effecten van tabak achter te houden.

“We bevinden ons enerzijds tegenover een industrie van fossiele brandstoffen waarin vele miljoenen omgaan en anderzijds tegenover al die mensen die de regering haten”, zegt Schneider. “Ze verdraaien de feiten en trekken de geloofwaardigheid van de wetenschap in twijfel.”

De media zijn medeplichtig, zegt Schneider, omdat ze de beschuldigingen van de klimaatsceptici niet in hun context plaatsen en figuren als Inhofe blijven interviewen zonder dat die bewijzen aandragen. “De media hebben zichzelf zwaar gedegradeerd. Dit is een echte bedreiging voor de democratie.”

Climategate

Climategate draait rond honderden e-mails van klimaatwetenschappers van de Universiteit van East Anglia, die in november 2009 uitlekten. De e-mails wijzen volgens klimaatsceptici op manipulatie van het invloedrijke VN-klimaatrapport, waaraan de UEA-wetenschappers hebben meegewerkt.

Daarnaast beweerde dat VN-klimaatrapport dat de Himalayagletsjers tegen 2035 verdwenen zouden zijn. Daarvoor bestaan geen bewijzen. Ook Schneider spreekt van “een grote fout.” In de daaropvolgende zoektocht naar meer fouten in het rapport, zijn er drie kleinere gevonden.

De voorzitter van VN-klimaatpanel, Rajendra Pachauri, kondigde op 27 februari aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het klimaatrapport. Maar hij staat nog steeds achter de conclusies van het rapport. Volgens hem bevat het een “overweldigende hoeveelheid bewijzen van duizenden onafhankelijke en doorgelichte wetenschappelijke studies.”