Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Hoe veilig is ons spaargeld als de euro dreigt te verdwijnen?

Hoe veilig is ons spaargeld als de euro dreigt te verdwijnen?

Europa staat voor het uur van de waarheid, ook wat de banken betreft. Spaarders gelden doorgaans als rustige mensen, maar hun geduld wordt tegenwoordig wel erg op de proef gesteld. Niet alleen staat de euro onder vuur, maar regelmatig horen we onheilspellende berichten over de banken. Loopt ons spaargeld gevaar? Wat moeten we doen?

“De ruggegraat van de euro is gebroken”
Volgens Paul Donovan, directeur van het analistenteam van Global Economics, is de ruggegraat van de euro gebroken. De eurozone heeft een monetaire unie opgericht die simpelweg niet werkt. Bovendien lopen de Europese politici enkele jaren achter op de feiten, ze worden voortdurend verrast door de feiten. Blijkbaar hebben de beleidsmakers hun lesje nog altijd niet geleerd.

De bankproblemen moeten opgelost worden, er moet een politieke unie komen en er moet een definitieve oplossing voor de euro worden gezocht. Alleen wanneer dat gebeurt, kan volgens Donovan op een positievere manier over Europa worden gedacht.

Eurobonds
Achter de schermen wordt nog steeds druk gezocht naar een oplossing voor de schuldenproblemen in de eurozone. Regelmatig worden in dat verband nieuwe proefballonetjes opgelaten? Kan de uitgifte van obligaties met goud als dekking soelaas brengen?, zo luidt één van die proefballonetjes. In de krant Il Sole stelde de Italiaanse premier Romano Prodi op 24 augustus de introductie van eurobonds gedekt door goud voor.

Volgens de analisten is dit voorstel minder onzinnig als het op het eerste gezicht zou blijken. Met obligaties gedekt door goud zouden de financieringskosten gevoelig lager uitkomen. Zo zou de euro uiteindelijk toch gered kunnen worden.

Spaargeld: voorlopig geen zorgen maken
Uiteindelijk zal de hele wereld tot het uiterste gaan om de euro te redden. Het wegvallen van de Europese eenheidsmunt zou namelijk zo’n schok door ons financieel systeem jagen dat alles op losse schroeven komt te staan. Daarom maak ik mij voorlopig niet te veel zorgen over ons spaargeld. Hetzelfde geldt voor de banken. De overheden kunnen het zich gewoon niet veroorloven dat er banken over kop gaan, desnoods zullen die genationaliseerd gaan worden. Wel is het zo dat Europa voor het uur van de waarheid staat, er moet NU gehandeld worden om de toekomst van ons spaargeld en onze banken veilig te stellen.

Bron: spaargids.be