Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Huishoudens minder te besteden, winst banken in 2010 flink omhoog

Huishoudens minder te besteden, winst banken in 2010 flink omhoog

Huishoudens hadden in 2010 minder te besteden dan in 2009. Ondanks een daling van het beschikbaar inkomen hebben Nederlanders toch meer besteed het afgelopen jaar. Dit komt onder andere door hogere premies voor de zorgverzekering. Om meer geld uit te kunnen geven  hebben Nederlanders ongeveer 4,1 miljard Euro  aan spaargeld opgenomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een publicatie op 1 april 2011.

Tegelijkertijd boekte banken een forse winst in 2010. Dit is met name het gevolg van de lage rente op spaartegoeden. Banken boekten een winst van 109 miljard Euro. Het opnemen van spaartegoeden verlaagde tevens de uitbetalingen van de banken.

Huishoudens

In 2010 hadden huishoudens minder te besteden dan in 2009. Na correctie voor inflatie kwam de daling van het beschikbaar inkomen uit op 1,4 procent. Desondanks waren de consumptieve bestedingen van huishoudens 0,4 procent hoger. De afname van het beschikbaar inkomen komt onder meer door een sterke toename van de betaalde premies, vooral voor de zorgverzekeringen, en door de afname van de werkgelegenheid.

Banken

De Nederlandse banken boekten 10,1 miljard euro winst. In 2008 leden ze nog 5,4 miljard verlies, terwijl ze in 2009 slechts een magere winst van 1,2 miljard euro realiseerden. De hoge winst in 2010 komt onder andere doordat de door banken betaalde rente sterker daalde dan de door hen ontvangen rente. De betaalde rente nam af met 9 miljard euro, terwijl de ontvangen rente maar met 6,3 miljard euro daalde.

Hoogsterente.nl, 4 april 2011