Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

IJslanders stemmen massaal tegen Icesave-akkoord

Elsevier, 7 maart 2010.

IJslanders stemmen massaal tegen Icesave-akkoord

 

De IJslanders hebben zaterdag in een referendum het akkoord waarin de overheid belooft miljarden euro’s terug te betalen aan Groot-Brittannië en Nederland snoeihard afgewezen. De kiezers zeiden zoals verwacht massaal ‘nee’ tegen de deal. De IJslandse regering lijkt zich weinig aan te trekken van de uitslag.

IJslanders gingen gisteren massaal stemmen

Meer dan 90 procent stemde zaterdag tegen het akkoord.

De deal bestaat uit een terugbetaalregeling voor 3,8 miljard euro aan de Britten en Nederlanders in verband met de ondergang in 2008 van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Ondergang

Eerder had de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson geweigerd een overeenkomst te tekenen die de IJslandse regering met Den Haag en Londen had gesloten en die vorig jaar door het parlement was goedgekeurd.

Grimsson tekende niet en liet het eerste referendum sinds de onafhankelijkheid in 1944 houden. Hij meende dat de aanvankelijke regeling oneerlijk zwaar is voor de 320.000 inwoners van IJsland. De centrumlinkse, IJslandse premier Johanna Sigurdardottir schoot zaterdag onmiddellijk in de verdediging. ‘Dit heeft geen invloed op het leven van de regering. We moeten door en het debat (over Icesave) afronden. We hebben een overeenkomst nodig,’ aldus de premier.

‘Geen invloed’

Sigurdardottir stemde zelf niet in met ‘het nutteloze referendum’ van Grimmson.IJsland zou Den Haag en Londen in totaal 3,8 miljard euro moeten betalen. De Britse en de Nederlandse regering vergoedden de ongeveer 340.000 spaarders die bij Icesave geld verloren en ze verhalen dat nu op IJsland.

EU-lidmaatschap

Dat heeft een afbetalingsregeling nodig om op internationale hulp te kunnen rekenen om de ineengestorte economie weer op te bouwen. Daarvoor ziet het land uit naar hulp van het IMF. Ook wil IJsland lidmaatschap van de EU.