Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

ING actief in klimaatschadelijke activiteiten

Netwerkvlaanderen.be, 16 juni 2010.

ING actief in klimaatschadelijke activiteiten

De voorbije twee jaar investeerden BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA samen minstens 25 miljard euro in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud.

Dat blijkt uit het rapport Bankiers op hete kolen dat Netwerk Vlaanderen vandaag voorstelt. De NGO roept de banken op om onmiddellijk investeringen in nieuwe steenkoolcentrales te staken en lanceert hiertoe samen met Greenpeace, WWF, Friends of the Earth, BBL en KWB de petitie Bankroet.

Bankiers op hete kolen

Als we de advertenties mogen geloven zijn alle banken groen. Het rapport Bankiers op hete kolen toont een andere realiteit. Energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen of olie uit teerzand winnen, vinden vlot financiering bij grootbanken actief in België. Esther Vandenbroucke schreef voor Netwerk Vlaanderen mee aan Bankiers op hete kolen: “Banken pakken graag uit met hun groen imago. Maar zolang banken investeren in steenkoolcentrales, is er van duurzaam bankieren geen sprake. We vonden voor meer dan 25 miljard euro bankinvesteringen in klimaatschadelijke activiteiten zoals energie uit steenkool, olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud.”

Vervuiling nieuwe steenkoolcentrales = 130 miljoen auto’s

Bankiers op hete kolen komt tot een opmerkelijke vaststelling. Als de 70 geplande nieuwe steenkoolcentrales worden gebouwd in Europa, dan stoten ze jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als ongeveer 130 miljoen auto’s.

Bankroet

De eis om niet langer te investeren in steenkoolcentrales wordt gesteund door vier grote milieuorganisaties: WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel, Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu. “Een euro voor energie kan maar één keer worden uitgegeven. Kiezen voor steenkool betekent ook dat er niet wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit soort keuzes zet ons voor tientallen jaren vast aan een vorm van elektriciteitsproductie die nefast is voor het klimaat,” stelt Sam Van den plas van WWF. Ook werknemersbeweging KWB is één van de initiatiefnemers van de petitie-actie Bankroet.

Klik hier voor het hele bericht.

Klimaatvriendelijk bankieren

Op de bankwijzer kunt u zien hoe uw bank scoort op haar bijdrage aan een beter klimaat.

Zie  het ethiek thema: ‘Klimaatverandering’.