Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

‘Klimaatontkenning is niets nieuws’

IPS, 25 maart 2010 

Hoewel het voorbije decennium het warmste ooit was, blijkt uit enquêtes dat het klimaatbewustzijn in de Verenigde Staten en Canada de laatste maanden scherp gedaald is. De reden: een niet aflatende campagne van misinformatie door oliemaatschappijen, evangelische christenen en de media, zegt Naomi Oreskes, professor Geschiedenis en Wetenschapsstudie aan de Universiteit van California in San Diego.

“Ze zijn erin geslaagd om het debat over de opwarming van de aarde opnieuw te openen in het hoofd van de mensen”, zegt ze.

Oreskes vergelijkt de huidige twijfel met gelijkaardige campagnes rond zure regen, het gat in de ozonlaag, passief roken en het pesticide DDT. Ze schreef er met collega-wetenschapshistoricus Erik Conway een boek over: “Handelaars van twijfel: hoe een handvol wetenschappers de waarheid verdoezelde over thema’s van tabaksrook tot de klimaatverandering.”

In 2004 werd ze zwaar aangepakt in de media toen ze bewees dat er een feitelijke wetenschappelijke consensus bestond over de klimaatverandering. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science onderzocht ze alle studies van de afgelopen tien jaar en vond ze geen enkel onderzoek dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering tegensprak.

Het hele artikel (Interview met klimaatexpert NAOMI ORESKES) leest u hier