Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Kwajongens kosten 700 miljoen

DePers, 8 maart 2010.

De rekening van Icesave en DSB Bank

Het braafste jongetje van de klas wordt het hardste gestraft voor de streken van de kwajongens. Rabobank heeft daar geen zin meer in.

Banken die stunten met hun spaarrente kunnen op meer dan gemiddelde belangstelling rekenen van hun concurrenten én de financieel toezichthouder. Want de faillissementen van Icesave en DSB Bank hebben een flinke kostenpost opgeleverd voor de andere banken, die naar rato van hun omvang gezamenlijk garant staan voor spaargelden.

Bijna alle banken hebben inmiddels mededelingen gedaan over de kosten van het ‘depositogarantiestelsel’. Dat alles opgeteld leidt tot een schade van circa 500 miljoen euro voor de val van DSB en 200 miljoen voor de implosie van Icesave een klein jaar eerder.

Omdat Rabobank het grootste marktaandeel heeft, betaalt ze ook het meeste mee: ongeveer 200 miljoen euro, zo schatte de bank vorige week. Na Rabo dragen ING en ABN Amro de hoogste kosten. ING houdt het op een bedrag ‘minder dan 200 miljoen’ en bij ABN gaat het om circa 95 miljoen, afgaande op zijn marktomvang. Echt sneu is het duurzame Triodos, dat zijn jaarwinst over 2009 dankzij DSB met 2,6 miljoen zag afnemen tot 9,5 miljoen. ‘Zonder DSB hadden we een winstgroei kunnen presenteren, nu dus niet’, zegt een woordvoerder daar.

Rabo wordt als braafste jongetje in de klas – geen overheidssteun nodig gehad, het veiligst gefinancierd – het hardst gestraft voor het risicovolle gedrag van de twee rentestunters op de spaarmarkt. Vandaar ook dat Rabo-bestuursvoorzitter Piet Moerland hard van leer trok tegen het systeem, dat onevenredig gunstig is voor de kwajongens.
  
Moerland krijgt steun van hoogleraar Clemens Kool en docent Dirk Gerritsen van de Universiteit Utrecht, die in de jongste editie van economenvakblad ESB stellen dat het huidige garantiestelsel mensen aanzet om te sparen bij banken met de hoogste rente en het hoogste riscio, omdat het spaargeld toch gegarandeerd is.

Dat lijkt inderdaad zo te zijn, maar echt heel zielig is Rabobank ook weer niet. Het is algemeen bekend dat Rabo tijdens de kredietcrisis een enorme aangroei van spaargeld heeft gezien en dat haar reputatie als degelijke bank nog verder is versterkt.