Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Microkrediet ook succesvol in Nederland

Volkskrant, 24 augustus 2010.

Microkrediet succesvol in Nederland

Bij de banken kreeg ondernemer Jeroen van Wieren (51) steevast nul op het rekest. Maar drie weken geleden ging zijn droom dan toch in vervulling. Dankzij een microkrediet van Qredits staat hij nu achter de toonbank van zijn winkel in zoutproducten in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.

‘Wij kijken niet naar het verleden van mensen, maar naar de potentie van een mooi plan’, zegt directeur Elwin Groenevelt van kredietverstrekker Qredits. Die mooie plannen zijn er genoeg, getuige het succes van de recente Nederlandse microkredietverstrekking.

Zouthandelaar

Zouthandelaar Van Wieren is een van de recente gelukkigen. Vijf jaar geleden ontkiemde zijn passie voor zout na het gebruik van het zoveelste zoutpotje van het bekende Franse merk Fleur de Sel de Guérande in de keuken waar hij werkte. ‘Ik ontdekte dat er nog een hele wereld vol met zout is. Die kennis wilde ik de Nederlanders niet onthouden.’

Van Wieren begon een webwinkel met zouten en alle mogelijke in zout geconserveerde producten zoals ansjovis, bakkeljauw en kappertjes. Hij verkocht zijn producten op de boerenmarkten in Amsterdam. ‘Het werd groter en groter tot ik besloot dat ik een winkel nodig had’, vertelt Van Wieren. Maar bij de banken werd hij afgestraft voor een oude woekerlening bij de voormalige Dexiabank. ‘Ze vonden me niet kredietwaardig omdat ik negatief genoteerd stond bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).’

Bij Qredits vond hij wel gehoor voor zijn plannen en kreeg een lening van 24.500 duizend euro, genoeg om zijn winkel in te richten. Van Wieren denkt de lening in drie tot vier jaar terug te kunnen betalen.

Groot succes

De Nederlandse microfinanciering is tot dusver een groot succes. Slechts acht van de bijna negenhonderd kredietnemers heeft niet aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen. ‘Dat is nog minder dan 1 procent’, vertelt Groenevelt trots. Andere ondernemers hebben hun lening zelfs versneld afgelost, binnen een jaar.

Gemiddeld lenen de ondernemers in spe 20.000 euro. Het maximum is gesteld op 35.000 euro. Het gaat volgens Groenevelt om een ‘breed scala’ van kleine ondernemers; hoog- en laagopgeleid, jong en oud. ‘Er zijn veel mensen met plannen voor een winkel of een marktkraam. Maar ook mensen die een schoonheidssalon of rijschool willen beginnen’, aldus Groenevelt.

De startende ondernemers die zich bij Qredits melden, moeten eerder zijn afgewezen door banken. Groenevelt ziet nog een meerwaarde van microkrediet: ‘Je krijgt niet alleen een lening, maar ook hulp bij administratie of marketing. En als het even tegenzin: een coach om je over de dip heen te helpen.

Lees hier het volledige bericht.