Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

NMa onderzoekt hypotheekrente

HoogsteRente.nl, 23 augustus 2010.

NMa onderzoekt hypotheekrente

De afgelopen tijd is er veel discussie over de lage rente en de te hoge hypotheekrente. Onder andere de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en enkele politici riepen de NMa  op om de hoge hypotheekrentes te onderzoeken. De NMa heeft bekend gemaakt de Nederlandse hypotheekmarkt op twee te gaan onderzoeken.  Allereerst voert de NMa een quick scan uit naar de hoogte van de hypotheekrentes, de ontwikkeling van de marges in de hypotheekmarkt en eventuele verschillen met de ontwikkelingen in vergelijkbare landen

 Aanleiding vormen de historisch lage rentes, waardoor banken tegen lagere rentes kunnen lenen, maar desondanks nog steeds hoge rentes doorberekenen aan hun hypotheek klanten. Volgens de vereniging Eigen Huis is de marge op hypotheken, het verschil tussen de, betaalde – en ontvangen rente, de afgelopen 2 jaar verdubbeld van 1 naar 2 procent. Volgens het CBS hebben de banken vorig jaar 50% meer verdiend op de hypotheken dan het jaar ervoor. Zo’n 80% van de hypotheek markt wordt gedomineerd door Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Reaal.

De NMa doet op haar site een oproep om tips. Iedereen die concrete aanwijzingen heeft dat de banken onderling afspraken hebben gemaakt, kan dit via de site melden.