Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Spaargeld westerse spaarders het hoogste

Mondiaal neemt het spaargeld nauwelijks toe. Het privévermogen per hoofd van de wereldbevolking steeg vorig jaar netto slechts 0,6 procent. In 2010 was de 
groei nog 9,7 procent en in 2009 7,8 procent, blijkt uit het derde Mondiale Welvaartsrapport.

De cijfers vormen een flink contrast met Nederland, waar nog altijd flink wordt gespaard. In de eerste zes maanden van dit jaar is de groei van de spaargelden bij banken inclusief uitgekeerde spaarrente opgelopen tot ruim 15 miljard euro. Door de aanhoudende economische crisis sparen Nederlandse huishoudens steeds meer. Dat gaat met een tempo van bijna 83 miljoen euro per dag, blijkt uit cijfers van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

In 2011 nam wereldwijd het spaargeld van alle huishoudens toe tot een record van 103.300 miljard euro, maar per hoofd van de bevolking was de groei slechts 0,8 procent. Oorzaken zijn de economische onzekerheid, de lage rente en de eurocrisis, aldus Michael Heise, hoofdeconoombij Allianz.

Ook het klimaat om te sparen is volgens hem ongunstig. Sinds 2000 groei de het spaargeld per wereldburger jaarlijks met 3,1 procent. Dat is min of meer gelijk aan de gemiddelde inflatie. In feite is de mondiale spaarpot de afgelopen elf jaar dus nauwelijks gegroeid.

In de grafiek is onze spaardrift terug te zien:

Bron: NRC,  september 2012. Onderzoek uitgevoerd door Allianz.