Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Rabobank is felbegeerde triple A status kwijt

Rabobank is felbegeerde triple A status kwijt

30 November 2011,  heeft Standard & Poor’s de Rabobank een belangrijk marketingmiddel ontnomen. De bank is zijn veelgeprezen triple A-status kwijtgeraakt. De bank is door de kredietbeoordelaar afgewaardeerd tot AA, met een stabiel vooruitzicht.

De bank noemt het een herwaardering, omdat er met nieuwe criteria gekeken wordt.  De nieuwe status is voortaan AA. Dat betekent dat de bank niet langer ‘extreem goed’  in staat is zijn verplichtingen na te komen, maar slechts ‘zeer goed’.

Zorgen heeft de kredietbeoordelaar over de grote afhankelijkheid van de kapitaalmarkt voor de financiering van leningen.  Wat ook een rol zal spelen is het  enorme bedrag dat de Rabobank aan hypotheken in Nederland uit heeft staan. De Rabobank is de grootste hypotheek verstrekker van Nederland. Wat gebeurt er als er een vastgoedcrisis optreedt en alle huizenprijzen kelderen?

De kredietbeoordelaar wil duidelijker laten zien dat dat soort overwegingen een rol spelen bij het beoordelen van financiële instellingen. De kredietbeoordelaar bevestigt wat we al weten: dat de hele financiële wereld in mineur is.

Volgens hoogleraar economie Ivo Arnold, worden banken steeds kwetsbaarder zolang de schuldenproblemen niet worden opgelost. Duidelijk is dat ook de Rabobank een bedrijf is dat zeer vervlochten is met de economische en financiële omgeving. Als de recessie erger wordt, betekent dat mensen hun baan kwijt raken en mogelijk hun hypotheek niet betalen. Dat raakt de Rabobank en dus de financiële gezondheid van de bank.

Misschien herinnert u zich nog Jochem de Bruin, die een paar jaar geleden in een reclamespotje zijn publiek vol trots toesprak met “Rabobank, the only private bank in the world to have been rewarded a triple A-status.”

Tijden zijn helaas veranderd nu de Rabobank een belangrijke marketing troef is kwijtgeraakt. De Rabobank staat niet langer meer te boek als  extreem betrouwbaar. Wat de eurocrisis de banken en ons verder zal brengen is volkomen onvoorspelbaar.

Het blijft echter belangrijk om uw spaargeld te blijven spreiden als u over meer dan 100.000 EUR( per persoon) aan spaargelden heeft. Zie voor meer informatie;  hoe veilig is mijn spaargeld en het depositogarantiestelsel.