Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Spaarloon opnemen vanaf 2012

Spaarloon opnemen vanaf 2012

spaarloon opnemenPer 1 januari 2012 wordt de spaarloonregeling afgeschaft. Dit betekent dat werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling, hun opgebouwde tegoed vanaf 1 januari 2012 in z’n geheel, zonder belastingheffing, kunnen opnemen. Dit gaat niet automatisch, hiervoor dient u uw  bank opdracht te geven.

Spaarloon laten staan

Ook is het mogelijk om het geld, vrij van vermogensrendementsheffing, op uw spaarloonrekening te laten staan. Zolang uw spaarlooonrekening is geblokkeerd, kunt u gebruik blijven maken van de vrijstelling in box 3 voor geblokkeerde spaarloontegoeden.  Afhankelijk van de rente die op uw spaarloonregeling wordt vergoed, kan het soms gunstiger zijn om u geld op een gewone spaarrekening te zetten. Ondanks dit belastingvoordeel. Vanaf 1 januari 2016 vervalt deze vrijstelling.

Spaar verder met een hoge rente

Indien u besluit om uw spaarloon tegoed op te nemen, dan is het verstandig om uw tegoed op een hoge rente spaarrekening of spaardeposito te parkeren als u uw geld voor langere tijd kunt missen.

Momenteel is de hoogste rente voor een direct opvraagbare rekening, zonder voorwaarden, te vinden bij onder andere Centraal Beheer (3%) en Westland Utrecht.

Kiest u liever voor een duurzame bank dan biedt de ASN Bank met Ideaal Sparen (2,8%) nog steeds een uitstekende rente!

Vergelijk hier alle spaarrekeningen en vindt de hoogste rente voor uw spaarloon tegoed

Spaarloonrekening en uw levensverzekering

Omdat de spaarloonregeling per 2012 stopt, kunt u de premie niet meer voldoen vanuit uw spaarloon en heeft u vanaf 1 januari 2012 een ander rekeningnummer voor incasso van de premie nodig. Uw verzekeraar ziet graag dat u uw lijfrentepolis voorzet en premie blijft storten. Afhankelijk van uw situatie kan het verstandig zijn om de polis premievrij te maken en het opgebouwde tegoed verder te laten renderen met banksparen.

Door het afschaffen van het spaarloon verandert er overigens niets aan de eventuele aftrekbaarheid van de premies voor de belasting. U zult echter moeten beslissen of u de premie voor de lijfrentepolis wilt blijven voortzetten.

Meer leest u hierover op TrosRadar.

Polis afkopen

Als u de polis wilt afkopen, moet er er rekening mee houden dat dit fiscale gevolgen kan hebben. Als u de polis afkoopt en laat uitkeren op uw prive rekening, is de verzekeraar verplicht om loonbelasting in te houden over de waarde van de polis (max. 52%). Daarnaast rekent de fiscus zogeheten revisierente van 20% als de polis meer waard is dan € 4.171 (2011)

Polis premievrij maken

U kunt ook besluiten de polis premievrij te maken. In dat geval stopt u met premie betalen, maar blijft de verzekering in stand. Zo voorkomt u een fiscale sanctie.

Polis omzetten naar banksparen

Tot slot kunt u overwegen de waarde in de polis om te zetten in banksparen. Banksparen is in vrijwel alle gevallen voordeliger dan een lijfrenteverzekering. Daarnaast is banksparen zonder risico. Momenteel biedt de Aegon Bank en SNS Real met beide 2,9% de hoogste rente banksparen.

Belastingvoordeel spaarloon

belastingvoordeel spaarloonUw belastingvoordeel hangt af van uw persoonlijke situatie. Vrij spaarloon valt bij uw aangifte voor de Inkomstenbelasting in box 3. In box 3 geldt een vrijstelling van € 20.785,- per persoon. Dit wordt het heffingvrij vermogen genoemd. Over vermogen boven € 20.785,- betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Valt uw spaarloon in 2012 vrij en heeft u daardoor meer dan € 20.785,- vermogen in box 3? Dan kan het voor u voordelig zijn om uw spaarloon weer te blokkeren. U krijgt dan over uw geblokkeerde spaarloon een extra vrijstelling in box 3 van € 17.025,-. Of dit aantrekkelijk is hangt af van de hoogte van de rente in vergelijking tot de hoogste depositorente voor dezelfde  termijn.