Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Top Rabobank verdient het meest

Top Rabobank verdient het meest

Directieleden van de Rabobank verdienen beter dan die bij andere grote banken, blijkt uit vertrouwelijk onderzoek in handen van RTL Z.

Dat stelt althans beloningsadviseur Towers Watson in een vertrouwelijke benchmark die in handen is van RTL Z. Rabobank zelf zegt zich niet in dat beeld te herkennen.

Het is één van de best bewaarde geheimen van de Rabobank: wat verdienen de directieleden precies? Er is geen bank die daar zo geheimzinnig over doet als de coöperatieve boerenleenbank uit Utrecht. In de jaarverslagen meldt de bank alleen de totale beloning van alle leden van de raad van bestuur, inclusief een onbekend aantal voormalige bestuurders. Zo blijft schimmig wat de huidige zes bestuursleden per persoon verdienen.

Indicatie

Maar nu is er een indicatie. Uit vertrouwelijke gegevens van beloningsadviseur Towers Watson blijkt dat de directieleden van de Rabobank inmiddels de best verdienende van Nederland zijn. Een directielid bij de Rabo ontvangt jaarlijks 1,2 miljoen euro vast. Daar kan een relatief kleine bonus bijkomen van 360.000 euro, waardoor de totale beloning ruim 1,5 miljoen euro bedraagt.

‘Beloning relatief laag’

Rabobank zelf benadrukt altijd de bescheidenheid van de bonussen. Zo staat in het jaarverslag over 2011 dat de ‘variabele beloning relatief laag is, zowel in vergelijking tot de vaste salarissen als in vergelijking tot de markt’. Maar dat de vaste salarissen inmiddels relatief hoog zijn, dat schrijft Rabobank Groep niet. Volgens Rabobank voert de bank in het algemeen ‘een eigen, relatief terughoudend beleid ten aanzien van beloningen’.

Topman ontvangt 1,6 miljoen

De bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep, Piet Moerland, ontvangt volgens Towers Watson jaarlijks 1,6 miljoen euro. Inclusief een bonus van 480.000 euro kan zijn beloning oplopen tot net iets meer dan 2 miljoen euro. Alleen de bestuursvoorzitter van ING Groep, Jan Hommen, kan met 2,4 miljoen euro meer verdienen. Maar Hommen ziet al twee jaar van zijn bonus af, omdat ING staatssteun kreeg. Hierdoor is zijn beloning ‘beperkt’ tot het vaste deel van zijn inkomen, 1,35 miljoen euro.

Aannames

De bedragen die Towers Watson ten aanzien van Rabobank noemt, zijn aannames. Tegelijkertijd merkt de beloningsadviseur in zijn benchmark op dat Rabobank ‘gezien kan worden als een goede betaler, omdat het vaste salaris relatief veel hoger is dan bij anderen’.

Volledig op de hoogte

Rabobank Groep zegt desgevraagd niet veel met de cijfers van Towers Watson te kunnen. “Wij publiceren geen individuele beloningen, tenminste niet extern. Intern krijgt de vertrouwenscommissie van onze algemene ledenvergadering alle beloningen te zien. De commissieleden zijn dus volledig op de hoogte van de individuele salarissen.”

Dat buitenstaanders aan de hand van het jaarverslag berekenen dat een directielid gemiddeld 1,45 miljoen euro verdient, is volgens de Rabobank ieders eigen verantwoordelijkheid. “Wij maken alleen het totaalbedrag openbaar en verder niets.”

Bron: RTLNieuws 17 mei 2012