Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Tweede Kamer wil bijdrage banken aan Griekenland

Elsevier.nl, 4 mei 2010.

Bijdrage banken aan Griekenland

Verschillende politieke partijen zien heil in het banken laten meebetalen aan het steunpakket voor Griekenland. Maandag liet de PvdA al weten voorstander te zijn.

Nederland draagt 4,8 miljard euro bij aan leningen aan Griekenland, dat met torenhoge schulden kampt.

Saneren
De PvdA wil dat banken aan dit bedrag meebetalen. De socialisten krijgen hierin steun van SP en GroenLinks, ook al verschillen de partijen in de manier waarop dit dient te geschieden. Ook het CDA sluit een bijdrage van financiële instellingen niet uit. D66 doet dat wel.

Het Financieele Dagblad schrijft dinsdag dat de SP wil dat de Grieken hun schulden saneren, zodat ook de crediteuren hun bijdrage leveren. GroenLinks wil graag een bankenbelasting invoeren.

Belastingbetaler
 ‘Het wordt tijd dat de financiële sector zelf een bijdrage gaat leveren,’ zegt GroenLinkser Kees Vendrik. ‘Anders valt het niet meer uit te leggen aan de belastingbetaler.’

Het CDA geeft in de krant aan ‘na te denken’ over een bijdrage van financiële instellingen, maar het mag geen grote gevolgen hebben voor de markten. D66 ziet af van de mogelijkheid, omdat het de concurrentiepositie van de financiële instellingen zou raken.

Staking
En terwijl de eurolanden hun best doen Griekenland te redden van de ondergang, leggen Griekse ambtenaren dinsdag massaal het werk neer in protest tegen de harde bezuinigingen die de EU en het IMF de Grieken hebben opgelegd. De staking gaat twee dagen duren.