Crisis? Nu instappen? Vastzetten? Bepaal zelf het juiste perspectief.

Verantwoord ondernemen belangrijker dan ooit

Duurzaamheidsnieuws, 28 februari 2010
 

Verantwoord ondernemen belangrijker dan ooit


Veel financiële instellingen in de VS en Europa verkeren in zwaar weer vanwege de financiële crisis. Wanneer de bedrijven een minder risicovol en een verantwoordelijk maatschappelijk  beleid er op na hadden gehouden, zou de klap van de crisis veel minder hard zijn aangekomen. Maatschappelijk Verantwoord Ondermenen (MVO) moet  een prioriteit worden in het management van zakenbanken.
 
 
Zakenbanken (in de VS), zoals Lehmann Brothers, zijn in hoge mate verantwoordelijk voor de huidige financiële crisis. Investeerders die buiten de aandelenbeurs om bedrijven met risicovolle leningen opschepen zijn verantwoordelijk voor fusies waarbij vele banen verloren gingen. Ingewikkeld opgezette leningen waarbij pensioenfondsen garant staan voor posten waar zij niet eens van af weten zijn het gevolg van meedogenloos en onverantwoord gedrag van investeringsbanken.

Emissiehandel wordt ook verkeerd aangepakt door investeringsbanken en is typerend voor het gedrag van de laatste jaren: laat de rijken het recht om te vervuilen kopen en schuif ook nog wat transactiekosten in schoenen van de armen. Evident is dat dit soort praktijken niet langer kunnen; duurzaam ondernemen kan hiervoor de oplossing zijn.

Bedrijven zullen richtlijnen moeten opstellen voor duurzaam ondernemen. Meer investeringen in beginnende bedrijven, in infrastructuur waarbij  de ‘rate of return’ van te voren vaststaat, meer maatschappelijk verantwoorde investeringen en minder investeringen met risicodragend vermogen zal het streven moeten worden van ondernemers. Zakenbanken zullen met z’n allen om de tafel moeten om een gedragscode op te stellen zodat maatschappelijke verantwoordelijkheid de norm wordt. Het idee dat uit elke investeringen zoveel mogelijk winst geperst moet collectief afgekeurd worden. Regeringen zouden ook een rol in deze moeten spelen door investeerders via belastingheffing verder te ontmoedigen om onverantwoorde investeringen te doen.