betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Bezorgde spaarders: “Is ons spaargeld nog veilig?”

Bezorgde spaarders: “Is ons spaargeld nog veilig?”

De afgelopen dagen ontvingen we veel vragen van bezorgde spaarders met vragen over de veiligheid van spaargeld.

We noemen u enkele vragen;

  • Is mijn spaargeld nog wel veilig bij mijn bank?
  • Kunnen de regels van het depositogarantiestelsel worden aangepast?
  • Moet ik mijn geld spreiden of juist bij de grootste systeembanken onderbrengen?
  • Is het afsluiten van een langlopende deposito verstandig?

Het zijn allemaal vragen die een rechtstreeks gevolg zijn van de financiële crisis in Cyprus.

Vragen die niet geheel onterecht zijn overigens, gegeven de ontwikkelingen in Cyprus. Ook daar dacht men immers dat hun spaargeld veilig was met het depositogarantiestelsel. Door geklungel in de Eurogroep, hebben we allemaal kunnen zien dat ook offers kunnen worden gevraagd van kleine spaarders (minder dan 100.000 EUR) en mee moesten betalen aan de redding van de banken. Inmiddels is deze ongelukkige  beslissing teruggedraaid, waarbij we het ‘afpakken’  van het spaargeld van spaarders boven de grens van het depositogarantiestelsel (100.000 EUR) maar even buitenbeschouwing laten. HoogsteRente.nl merkt dat de schrik er in zit nu  het  depositogarantiestelsel geen keiharde garantie is gebleken.

“Spaarders betalen mee aan redding slechte bank”

Dijsselbloem heeft gezegd: dat ook de spaarders moeten bijdragen als een bank er slecht voorstaat. Dijsselbloem gaf aan dat hij het ‘gewoon’ vindt dat een spaarder meebetaalt als het slecht met een bank gaat. Met deze uitspraak is de wereld rondom sparen binnen ander halve week veranderd.

Spaargeld nog veilig bij uw bank?

Door uw spaargeld bij een bepaalde bank onder te brengen, bent u risicodrager geworden. Gaat het slecht met de bank, dan gaat of kan de spaarder meebetalen aan het redden van de bank. En natuurlijk is elke situatie zoals Dijsselbloem stelt, maar Cyprus heeft duidelijk gemaakt dat het kan.  Iets dat tot voor kort als onmogelijk werd gehouden. Hoe lang is het depositogarantiestelsel in zijn huidige vorm nog houdbaar. De garantiebedragen zijn hoog en veel landen hebben het geld niet om het te garanderen.

Intussen schijnt staatssecretaris Wekers letterlijk gezegd te hebben: “… De rekening wordt volledig neergelegd daar waar de problemen zijn veroorzaakt.” Als spaarder kunt u dus ‘schuldig’ worden bevonden aan de problemen bij de bank. In Cyprus kunnen de  spaarders van de Cypriotische Laiki dit intussen beamen. Zij zijn hun geld boven de ton  kwijt!  Dit terwijl de bank niet eens failliet is.  De Laiki bank is overigens geen kleine bank en circa 50% groter dan de SNS bank die kort geleden nog met belastinggeld is gered.

Wees verstandig Spreid uw spaargeld

Zeker de gelukkige spaarders met meer dan een ton op de rekening doen er verstandig aan om spaargeld zoveel mogelijk te spreiden. Let hierbij goed op of de bank een eigen bankvergunning en niet onder bijvoorbeeld dezelfde bankvergunning maar onder een andere handelsnaam opereert.

Zeker nu economen vrezen voor een verdere kapitaalvlucht uit de zuidelijke eurolanden naar het noorden. De depositogarantie van 100.000 euro is ook hoog, veel landen hebben niet eens het geld om de spaarders hun spaarinleg te garanderen.  U doet er goed aan zich te bedenken dat dit bedrag neerwaarts kan worden bijgesteld, ook gedurende de looptijd van uw deposito. Het is aan u om hierbij de inleg of verlening van uw deposito hier al rekening mee te houden.

Redactie HoogsteRente.nl,  28 maart 2013