betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Financiële sector op ranglijst meest fraudegevoelige branches

HoogsteRente.nl, mei 2010. 

Financiële sector top 3 fraudegevoelige branches

 Prof. Dr. Pruijm. RA, als auteur bekend van verschillende handboeken over corporate governance en ‘goed ondernemerschap’, zegt dat de financiële sector nummer 3 staat op de ranglijst van meest fraudegevoelige branches. Bij de financiële sector is het probleem dat er geen evenwichtige relatie bestaat tussen de prestatie van de werknemer en diens bonus.

Rabobank hield informatie fraude achter

Vandaag schrijft de Volkskrant dat op basis van vertrouwelijke documenten en getuigenverklaringen blijkt dat de Rabobank belastende informatie over malafide praktijken van oud-bestuurders en commissarissen van vastgoeddochter Bouwfonds bewust heeft achtergehouden. Volgens Pruijm staat de vastgoedsector op de 13e plaats in de ranglijst van de meest fraudegevoelige branches.

 PriceWaterhouseCoopers (PwC) deed begin 2008 intern onderzoek, maar mocht de informatie van klokkenluiders niet gebruiken van Rabobank Vastgoed. Ook verklaringen van hoofdverdachte Jan van V. in een groot fraudeonderzoek werden onder de pet gehouden.

Oud vastgoeddirecteur Van V. schetste volgens de Volkkrant  in drie gesprekken met PwC een beeld over de corrupte cultuur bij het bedrijf.   Ook vertelde hij over de oplichting van de overheid bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro in 2000.
 

Oplichting: ABN Amro nam Bouwfonds over ondanks hoger ING bod

De verkoop van voormalig staatsbedrijf Bouwfonds aan ABN Amro in 2000 blijkt doorgestoken kaart te zijn geweest. ING deed een overnamebod maar de Bouwfonds-directie speelde deze informatie in het geheim door aan ABN Amro.  Alhoewel het bod van ING hoger was koos de toenmalig Bouwfonds-directeur (C. Hakstege), tevens verdachte in de Bouwfondsfraude-zaak, voor een overname door ABN Amro. C. Hakstege behield na de overname zijn baan als directeur en kreeg op voordracht van toenmalig bestuursvoorzitter ABN Amro, Rijkman Groenink, een stevige bonus. Een jaar later vertrok hij.  

 Door het lagere bod van ABN Amro hebben de gemeenten en provincies – tot dan toe eigenaar van Bouwfonds – mogelijk miljoenen euro’s aan inkomsten misgelopen.   ABN Amro verkocht Bouwfonds in 2006 in delen aan SNS Reaal en Rabobank.