betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

ING, ABN Amro en Fortis minder transparant

Hoogsterente.nl, 9 april 2010

ING, ABN Amro en Fortis minder transparant

Een jaar na de lancering van de Eerlijke Bankwijzer scoren banken voor het eerst lager dan het voorgaande kwartaal. Woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer Peter Ras licht toe:

“Een bank die zich wil voorstaan op duurzaamheid moet ook volledig transparant zijn over hoe die duurzaamheid wordt ingevuld. Klanten hebben daar recht op. Het is onaanvaardbaar dat zowel ABN Amro als Fortis dit jaar geen duurzaamheidsverslag meer publiceren dat internationale richtlijnen volgt. Het is ook spijtig dat ING tot op heden geen beleidsstukken heeft geopenbaard, terwijl de bank die intentie in januari wel heeft uitgesproken. Zonder openheid van zaken kunnen klanten niet beoordelen hoe een bank presteert op maatschappelijke thema’s.”

Verduurzaming banken stagneert

De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer noemen het gebrek aan ambitie ten aanzien van transparantie bij sommige banken ronduit teleurstellend.

De enige bank die vooruitgang boekt op transparantie is Van Lanschot Bankiers. Ook hebben een aantal banken hun beleid op duurzaamheid aangescherpt, waaronder ABN Amro 

Verder konden verschillende banken opnieuw geen enkele beleidsaanscherping melden. Zo kon Aegon voor de vierde kwartaalupdate op rij geen enkel nieuw duurzaamheidsbeleid aantonen. Van Friesland Bank is sinds juli 2009 geen nieuws meer ontvangen over beleidsaanpassingen. 

  

Organisatie Eerlijke Bankwijzer
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International, FNV en de Dierenbescherming. Consumenten kunnen met de wijzer banken vergelijken op hun beleid voor onderwerpen als klimaat, natuur, mensenrechten, wapens, corruptie en betrouwbaarheid.

 

Bewust de hoogste rente?

HoogsteRente.nl wil met steun van u een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de financiële sector en het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Dit doen we door de (ethiek)-gegevens van de Eerlijke Bankwijzer, die het beleid én de financieringspraktijk van de banken beoordeelt, te combineren in onze spaarvergelijkingsoverzichten. Hiermee hopen we de concurrentie op MVO te stimuleren, zodat zoveel mogelijk spaargeld ‘netjes’ , met oog voor mens en natuur, wordt geïnvesteerd.

Maar natuurlijk helpen wij u ook graag door actuele en zo volledig mogelijke spaarinformatie te verstrekken, zodat u bewust en beter geïnformeerd uw bank en spaarproduct kunt kiezen.  Meer weten over ons?

Vergelijk hier de spaarproducten van diverse banken op basis van rente en ethiek