betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

‘ING neemt het niet zo nauw met de ethische bedrijfsprincipes’

HoogsteRente.nl 22 maart 2010.

ING moeite met eigen ethische bedrijfsprincipes

ING schrijft op haar eigen website;
ING streeft naar het behalen van winst op basis van gezonde ethische bedrijfsprincipes. Dit betekent dat wij ons bij onze activiteiten afvragen of iets moreel aanvaardbaar is of niet. ING heeft dagelijks met dit soort vragen te maken. Om onze medewerkers daarbij een heldere leidraad te verschaffen hebben wij beleid op allerlei terreinen.

Dat de ‘theorie’ anders kan zijn dan de praktijk blijkt vandaag wel uit alle kranten. die kopte massaal – een weinig ethisch ING gedrag. Namelijk; “ING ontloopt belastingen met Zwitserlandroute”

De financiële groep ING gebruikt een Zwitserse vestiging om Nederlandse btw te ontlopen. Daardoor loopt de Belastingsdienst jaarlijks miljoenen euro’s mis. Dat schrijft het Financiële Dagblad (FD) op zijn website op basis van stukken en verklaringen waarover de krant beschikt

Elk jaar koopt ING voor honderd miljoenen euro’s bij uitzendbureau Randstad of IT-bedrijven zoals Microsoft en Oracle. De contracten en facturen lopen via een vestiging van ING in Zwitserland, waardoor de financiële groep telkens de 19 procent Nederlandse btw uitspaart.

Volgens een anonieme medewerker die het FD sprak, maakt ING al sinds 2004 gebruik van de praktijk. ‘Zes jaar geleden moesten opeens grote contracten worden overgezet naar een Zwitserse ING-vestiging’, zegt hij. ‘Het is geen ethisch gedrag’.

De Tweede Kamer is woedend en verbijsterd over de wijze waarop de ING Bank jarenlang miljoenen aan btw-afdrachten wist te vermijden via een Zwitserse route. De financieel specialist van de VVD-fractie Frans Weekers noemt de Zwitserse route ‘constructie’ ‘schokkend'; zijn PvdA-collega Paul Tang zegt ‘nijdig’ te zijn. Beiden stellen dat dergelijke constructies niet passen bij de ethiek van een bank als ING.