Veelgestelde vragen over sparen en ethiek en de antwoorden op veelgestelde vragen

Is internet sparen veilig?

Is internet sparen veilig?

Internetsparen is tegenwoordig zeer toegankelijk, kost weinig tijd en levert vaak de hoogste rente op, maar is uw geld ook veilig? Is het veilig om uw geld via het internet te beheren? Dit zijn vragen waar veel spaarders tegenaan lopen als zij een internetspaarrekening overwegen.

De rente op internetsparen is vaak hoger dan op een gewone spaarrekening. Dit is mogelijk omdat de kosten die de bank moet maken om de service aan te bieden lager zijn dan bij een gewone spaarrekening. Internetbankieren doet u immers vanaf uw eigen computer en u hebt geen bankfiliaal nodig om uw geld op te nemen of over te schrijven.

Het niet hebben van een bankfiliaal lijkt de instelling wat ongrijpbaar te maken en roept vragen bij spaarders op. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

 • Hoe weet u nu zeker of uw bank betrouwbaar is?
 • Is het beheer van uw internetspaarrekening wel veilig?

Hoe weet u of uw bank betrouwbaar is?

Om zeker te weten dat u uw spaargeld veilig kunt overlaten aan de instelling van uw keuze is het belangrijk om te controleren of de bank een bankvergunning heeft en onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (http://www.dnb.nll) en de Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl). Een bank moet er voor zorgen dat de dienstverlening erop gericht is om uw spaargeld op een veilige manier te laten renderen. Een goede of bekende naam en jarenlange ervaring zijn hiervoor niet altijd een garantie. Het toezicht van De Nedelandsche Bank (DNB)en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit in principe wel.

 • Wanneer een bank onder toezicht staat van DNB betekent dat dat op uw spaargeld het depositogarantiestelsel van toepassing is. Dit betekent dat u bij een faillissement van de bank uw spaargeld tot 100.000 euro terug krijgt. Dit geldt voor alle instellingen met een eigen bankvergunning.
 • Op de website van DNB kunt u controleren welke instellingen een eigen bankvergunning hebben en welke onder het depositogarantiestelsel vallen. De garantieregeling geldt per persoon, per bank, ongeacht het aantal rekeningen.
 • In het Wft-register is per instantie aangegeven onder welk toezicht de banken staan en of ze onder de depositogarantieregeling vallen. Iedere bank moet geregistreerd zijn.Voor een volledig overzicht van banken onder toezicht kunt u kijken in het Wft-register.

U kunt bij uw bank ook zelf informeren of het product dat aangeboden wordt onder deze regeling valt. Iedere bank is verplicht u deze informatie te geven. Ook buitenlandse banken kunnen onder het depositogarantiestelsel vallen, dan wel het Nederlandse of die van het land van herkomst.

HoogsteRente.nl vermeldt alleen banken die veilig zijn. De banken en financiële instellingen die op deze website genoemd worden vallen allemaal onder het depositogarantiestelsel. Indien bepaalde spaarrekeningen niet vermeld worden op deze pagina worden zij niet gedekt door het depositogarantiestelsel.  Bent u daar niet helemaal zeker van? Stuur ons dan gerust een email.

Is het beheer van mijn internetspaarrekening veilig?

Is het beheer van mijn geld via het internet wel veilig? Wat kunt u zelf doen om de veiligheid te optimaliseren ?

Allereerst kunt u de bank vragen wat zij doet om uw geld en uw identiteit veilig te stellen bij het openen en beheren van een internetspaarrekening. Uw bank zal meestal om een aantal persoonlijke gegevens vragen om de rekening te openen, zoals uw burgerservicenummer, een recent dagafschrift en een geldig identiteitsbewijs.

Verder zal het alleen mogelijk zijn om geld van een door u gekozen tegenrekening te gebruiken om de internetspaarrekening te openen. Vanaf uw internetspaarrekening kunt u dan ook alleen naar uw eigen tegenrekening overboeken. 

Wat u zelf kunt doen om veilig te bankieren via internet

Zelf kunt u ook een aantal simpele regelingen treffen om veilig te bankieren via het internet.

 • Het is belangrijk om uw computer virusvrij te houden. Installeer en download alleen software van instanties of afzenders die u vertrouwt.
 • Om veilig te bankieren via het internet is het van belang dat uw verbinding veilig is. U kunt het certificaat van de website controleren. Internetbrowsers laten het symbool van een hangslotje zien in de statusbalk. Door hier dubbel op te klikken krijgt u de naam van de certificaathouder te zien. Deze naam moet overeenkomen met de naam van de bankinstelling waar u uw rekening heeft afgesloten.
 • Een andere controle die u zelf kunt doen is het controleren van het webadres. Het webadres van een internetrekening begint meestal met https. De extra ‘s’ staat voor secure. Controleer altijd of deze ‘s ‘ aanwezig is. Ziet de website er anders uit dan u gewend bent, neem dan contact op met de bank.
 • Controleer regelmatig of u de meest recente versie van uw internetbrowser gebruikt. De nieuwste versies zijn meestal voorzien van de laatste nieuwste beveiligingstechnieken.
 • Houd uw wachtwoord persoonlijk, deel dit dus niet met anderen!
  Uit onderzoek van Radar (www.radar.nl) en de consumentenbond (www.consumentenbond.nl) blijkt dat  mensen veelal dezelfde wachtwoorden gebruiken voor verschillende activiteiten. Tevens blijkt dat wachtwoorden makkelijk te kraken zijn omdat ze uit bekende combinaties bestaan. Hoe lastig en verwarrend ook, maar houd uw wachtwoorden uniek!

Wat u verder moet weten:

 • Medewerkers van banken en call centres zullen nooit om uw gehele wachtwoord of pincode vragen. Doen zij dit wel, neem dan direct contact op met uw bank.
 • Gebruikt u een openbare computer, zorg er dan voor dat u compleet uitgelogd bent voordat u de computer verlaat.

Tips veilig internetbankieren

De Vereniging van Nederlandse banken heeft een webpagina samengesteld met nog meer tips om de veiligheid van internetbankieren te optimaliseren, www.3xkloppen.nl. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van alle maatregelen die u zelf kunt treffen.

Door de lagere kosten voor de bank van het internetbankieren is de hoogte van de rente op internetspaarrekeningen op dit moment hoger dan op de gewone spaarrekeningen. Het is dus zeker de moeite waard om internetsparen te overwegen.

Vergelijk hier alle internetspaarrekeningen op basis van hoogste rente en ethiek