betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Meer rendement uit uw vakantiegeld

Vakantiegeld

Veel Nederlanders hebben de afgelopen weken het jaarlijkse vakantiegeld uitgekeerd gekregen. Dit geldt misschien ook voor u. Waar gaat u dit voor gebruiken? Deze extra inkomsten komen meestal heel gelegen. Veel Nederlanders gebruiken vakantiegeld ook daadwerkelijk voor een vakantie, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om het vakantiegeld te besteden: aflossen van schulden, vervanging van huishoudelijke apparatuur, studie of sparen.

Wanneer?

In de maand mei ontvangt een groot deel van de Nederlanders vakantiegeld. Vakantiegeld wordt ook wel vakantie-uitkering, vakantietoeslag of verloftoeslag genoemd. De juiste term is vakantiebijslag, maar doorgaans heeft men het over vakantiegeld. Ook wij spreken in dit artikel over de jaarlijkse eenmalige uitkering als vakantiegeld.  In de wet is vakantiegeld de term die gebruikt wordt voor loondoorbetaling tijdens vakantiedagen. Vakantiegeld wordt meestal in april of mei uitgekeerd, als apart onderdeel van het loon. Vakantiegeld moet uiterlijk voor 1 juni uitbetaald zijn.

Hoogte vakantiegeld

De hoogte van het vakantiegeld ligt rond 8% van het loon. Voor sommige medewerkers wordt de uitkering verspreid over het hele jaar.

Afhankelijk van de economische situatie wordt het vakantiegeld aan andere doeleinden besteed. De laatste jaren wordt het vakantiegeld meer en meer ingezet voor het aflossen van schulden of het aanvullen van tekorten op de betaalrekening.

Onderzoek: besteding vakantiegeld

vkantiegeld sparenVolgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD.nl ) wordt dit jaar door 45% van u het vakantiegeld ook daadwerkelijk voor vakantie gebruikt. In 2009 was dit nog 49%. Uit de jaarlijkse enquête van het Nibud blijkt dat er minder wordt besteed aan vakanties. Men geeft aan dat er minder te besteden is en er dus bezuinigd moet worden. Volgens de ANVR is het deze maand niet veel drukker op de reisbureaus. Men zoekt het dit jaar dicht bij huis en vooral lange vliegreizen zijn minder in trek.

Verder wordt er dit jaar minder gespaard van het vakantiegeld. In 2009 werd nog door 34% van u het vakantiegeld op een spaarrekening weggezet, in 2010 verwacht maar 24% dit te kunnen doen. Hiernaast is er wel de intentie om het geld; wat dit jaar minder aan de vakantie wordt uitgegeven; weg te zetten als een ‘appeltje voor de dorst’.

Wat doet u met uw vakantiegeld?

Veel mensen laten hun vakantiegeld op hun betaalrekening staan. Dit is jammer want op deze manier loop je spaarrente mis.  Op een spaarrekening krijgt u rente en kunt u uw vakantiegeld minder snel aan andere zaken uitgeven. Bovendien houdt u op deze manier geld achter de hand.

Ondanks de relatief lage rente is het de moeite waard om uw geld op een spaarrekening te parkeren. Het openen van een spaarrekening is eenvoudig en met 10 minuten geregeld. Neem bij uw product keuze ook de ethiek score mee. Behalve op het gebied van spaarrente en voorwaarden, verschillen de banken namelijk in werkwijze.

Zo investeren sommige banken uw geld in bedrijven die bijvoorbeeld wapens leveren aan dictators,  vervuilende energie of bedrijven die tropisch bos omkappen. Andere banken investeren juist in milieuvriendelijke projecten en schone energie.  Kortom: de ene bank is de andere niet.

Maximaal rendement uit uw vakantiegeld

Afhankelijk van uw wensen loont het de moeite om spaarrentes te vergelijken. De direct opvraagbare rekening (zonder voorwaarden) van de LeasePlan Bank (2,56%*)en MoneYou (2,3%*) geven momenteel de hoogste rente.  Van deze banken zijn helaas geen ethiekscores beschikbaar.

De Internetspaarrekening van de ASN Bank (2%*) biedt de hoogste rente van banken die goed scoren op ethiek.  Ten opzichte van de grootbanken ontvangt u niet alleen een betere rente maar draagt u ook bij aan een betere wereld. Alle genoemde banken vallen onder het Nederlands depositogarantiestelsel.

*Peildatum: 15 juni 2010.

Hoogste Rente

Op zoek naar de hoogste rente voor uw vakantiegeld? Vergelijk alle spaarrekeningen en deposito’s met de hoogste rente op HoogsteRente.nl. U vindt daar alle spaarproducten op basis van hoogste rente, voorwaarden en ethiek score.