betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Nieuwe internetbank LeasePlan wil tot euro 2 mrd aan spaargeld ophalen

FD.nl 9 februari 2010. 

LeasePlan hoopt binnen enige jaren euro 1 tot euro 2 mrd aan spaargeld op te halen.

Het autoleasebedrijf is vandaag (9 februari 2010) een internetbank gestart onder de naam LeasePlan Bank. Met de spaarmiddelen wil het bedrijf zijn financieringsbasis verbreden.  Met de komst van de nieuwe spaarbank neemt de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt verder toe. Pas nog openden de Haagse zakenbank NIBC en de pensioenbedrijven APG en PGGM al verschillende spaarvormen om een deel van de markt van bijna euro 300 mrd naar zich toe te trekken.

Tijdens de kredietcrisis bleken professionele verschaffers van vreemd vermogen zeer terughoudend en schroefden hun rente-eisen op. LeasePlan was een van de banken die zich gedwongen zagen om schuldpapier uit te geven waarvan aflossing door de Nederlandse overheid is gegarandeerd.

 

Bij faillissement tot euro 100.000 terugkrijgen

Particuliere spaarders zijn minder kritisch omdat ze bij faillissement tot euro 100.000 terugkrijgen. Overigens zijn de rentetarieven op de Nederlandse spaarmarkt niet meer zo hoog als halverwege 2008, toen er een ware oorlog onder banken uitbrak. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Icesave, dat met aantrekkelijke rentes snel marktaandeel kreeg.

Financieel directeur Guus Stoelinga zegt dat zijn spaarbank zich vooral onderscheidt van andere banken door een hoge mate van transparantie. De bank biedt depositohouders van direct opvraagbare tegoeden een vast tarief boven de eenmaands-Euribor, een openbaar rentetarief dat banken elkaar in rekening brengen.

Geen aanlokkelijke instaptarieven

‘Onze klanten weten daarmee precies wat ze per maand aan rente krijgen’, zegt Stoelinga. ‘We werken niet met bijvoorbeeld aanlokkelijke instaptarieven die na verloop van tijd weer dalen.’ LeasePlan Bank legt op het Euribor-tarief een opslag van 2,1% en betaalt de rente per maand uit. Bij de huidige stand van de Euriborrente van 0,43% betekent dit dat klanten over de maand februari een rente van 2,53% krijgen.

Opslag op eenmaands-Euribor
De opslag geldt voor een jaar en kan door LeasePlan Bank worden verlaagd of verhoogd. Tijdens het hoogtepunt van de crisis lag de eenmaands-Euribor op bijna 6%.

‘Met dit tarief zitten we bij de beter betalende banken, net niet bij de hoogstbetalende’, aldus Stoelinga. Voor spaarders die hun geld voor langer willen vastzetten, gelden tarieven die door LeasePlan Bank kenbaar worden gemaakt en die niet onmiddellijk samenhangen met Euribor. De hoogste rente is 4% voor een vijfjaarsdeposito.

Sinds 1994 bankvergunning
LeasePlan heeft sinds 1994 een bankvergunning. Het bedrijf is in dertig landen actief met autoleasing.