betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Spaarders gewaarschuwd!

Spaarders gewaarschuwd!

Minister Dijsselbloem gaf het reeds aan “Cyprus is een ‘template’ voor toekomstige reddingen van banken”, ofwel grote spaarders met meer dan 100.000 EUR (kunnen) gaan mee betalen aan de redding van banken. Spaarders zijn gewaarschuwd! Niet langer is het “normaal” dat de kosten automatisch op de belastingbetaler worden afgewenteld.

Alhoewel hem die uitspraak op veel kritiek kwam te staan laten,  was de  uitspraak van Dijsselbloem geen vergissing. Zo zegt Karel de Guch, Eurocomissaris voor Handel “Als spaargeld tot 100.000 euro beschermd is, is dat boven die 100.000 niet gegarandeerd, anders zou die wetgeving niet bestaan’.  Ook Europees commissaris Olli Rehn sluit niet uit dat grote spaarders moeten meebetalen als er zich nog een bankencrisis voordoet, zoals in Cyprus. Een uitspraak die eerder heel wat stof deed opwaaien.

Ook Olli Rehn vindt het niet normaal dat belastingbetalers moeten opdraaien voor de redding van banken. Het is na Cyprus niet langer meer vanzelfsprekend dat de kosten op de belastingbetaler worden afgewenteld.

Wie een spaarrekening heeft, weet nu dat zijn geld niet langer veilig is. Feitelijk is uw gestalde spaargeld niets meer dan een lening aan de bank. Gaat de bank failliet of wordt deze geherstructureerd zoals in Cyprus, mag u een stuk van die “lening” afschrijven.  Ofwel u bent u spaargeld deels kwijt!

Een goed verstaander heeft een half woord nodig, spreid daarom uw spaargeld en risico!

Wat u moet weten om uw spaargeld veilig te spreiden;

  • Het depositogarantiestelsel zegt dat het spaargeld van rekeninghouders tot 100.000 euro gegarandeerd is. Dit geldt per persoon per instelling.
  • Heeft u bijvoorbeeld twee spaarrekeningen bij ING, dan is uw geld maar één keer gegarandeerd.
  • Sommige banken vallen onder hetzelfde bedrijf of horen bij elkaar, zoals de Delta Lloyd Bank en de OHRA Bank. Dus als de Delta Lloyd Bank omvalt en OHRA mee ten onder gaat, dan kunt u, ondanks de twee verschillende rekeningen, slechts één keer een beroep doen op de garantie van 100.000 euro. Lees hier meer: depositogarantieregeling bij banken die onder meerdere handelsnamen opereren.
  • Pas ook op als u een hypotheek heeft bij dezelfde instelling als waar u uw spaargeld heeft staan. Als de bank omvalt kunnen de curatoren uw spaartegoeden en een lopende hypotheek met elkaar verrekenen. Het mogelijke resultaat: een lagere hypotheek, maar krijgt u géén spaargeld terug.

Vergelijk direct de hoogste spaarrente van diverse banken.