betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Spaargeld (nog) waardevast met hoogste rente

Ongeveer de helft van alle Nederlanders spaart geregeld een deel van z’n inkomen. Elke dag gaat ruim 83 miljoen euro de spaarpot in. Maar wat gebeurt er met dat geld? Het idee is natuurlijk dat het meer waard wordt door de ontvangen rente. Maar lukt dat eigenlijk wel in deze tijden van crisis.

Dalende rente, stijgende inflatie Van begin 2009 tot nu daalden de Nederlandse spaarrentes gestaag van ruim 5% naar maximaal 2,65% (voor spaarrekeningen zonder voorwaarden). In dezelfde periode steeg de inflatie van net boven 0% tot 2,3%.

Met zo’n lage rente en (relatief) hoge inflatie is eenvoudig uit te rekenen dat je spaargeld jaarlijks maar een klein beetje meer waard wordt. En dan nog alleen als je ervoor hebt gezorgd het onder te brengen op spaarrekeningen met de hoogste rente. Anders wordt rente door de inflatie teniet gedaan en neemt de koopkracht van het spaargeld elk jaar een beetje af. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Wil je de inflatie verslaan, dan moet je op zoek naar hogere rentes. En dat is mogelijk met deposito’s. Deposito’s  zijn gewoon spaarrekeningen, maar dan met een van te voren afgesproken looptijd. Je stort bij het begin een bedrag en dat blijft de hele looptijd van het deposito staan met een vaste rente.

Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Met een termijn van 6 maanden kom je momenteel al 0,2% hoger uit dan de hoogste spaarrekening zonder voorwaarden. Een deposito van 5 jaar kan 3,8% opleveren. Nog langere looptijden bieden rentes tot 4,2%. Daarmee is de huidige inflatie zeker te verslaan. Maar lange looptijden, zeg maar boven de 5 jaar, hebben ook een nadeel. Het is niet ondenkbaar dat de spaarrente in de toekomst weer stijgt, en dan zit je met een lange deposito vast aan een (te) lage rente.

Toch is een deposito is in veel gevallen de moeite waard, zeker als je het geld op korte termijn niet nodig hebt. Daarbij komt dat veel deposito’s de mogelijkheid bieden tussentijds (zonder boete) op te nemen in speciale gevallen, bijvoorbeeld als je een huis koopt.

Bedenk dat je niet al je spaargeld op deposito hoeft te zetten. Je kunt het precies zo uitdokteren als je zelf wilt. Een deel dat direct beschikbaar moet blijven op een gewone spaarrekening zonder voorwaarden. En een deel dat je voor kortere of langere tijd kunt missen, verdeeld over deposito’s met verschillende looptijden.

Vermogensrendementsheffing Er is nog een gevaar dat de spaarder belaagt: de Belastingdienst. Die gaat ervan uit dat over je financieel vermogen een rendement te behalen is van 4%, waarover 30%, oftewel 1,2% belasting betaald moet worden. Alleen de eerste ruim 20.000 euro (per belastingplichtige) is vrijgesteld van Vermogensrendementsheffing. Als uw spaargeld dus minder dan 20.000 euro is, dan betaalt u deze belasting niet. Daarboven wel. Bij een bedrag van bijvoorbeeld 60.000 euro betaalt u 1,2% over 40.000 = € 480 euro per jaar.

Voor ons, eenvoudige spaarders, zit er dus niets anders op dan op zoek gaan naar de hoogste rente, om een met moeite gespaard kapitaal(tje) nog enigszins waardevast te houden.

Bron: Radar column 21 september 2012