betere rente EN betere wereld? Ontdek de optimale combinatie op HoogsteRente.nl

Spaarloon komt vrij

Hoogste rente, 31 augustus 2010.

Spaarloon komt vrij

 

Op 15 september 2010 valt het opgebouwde spaarloon van ongeveer 2 miljoen Nederlanders vrij. Demissionaire minister van Financiën de Jager heeft dit aangekondigd. Het vrijvallen van de spaarloon tegoeden zou een injectie van 4 miljard kunnen geven aan de economie. De hoop is dat consumenten dit gaan uitgeven aan consumptiegoederen, maar er is een kans dat het wordt gebruikt om schulden af te lossen of verder te sparen.

Spaarloonregeling

De spaarloonregeling geeft werknemers de mogelijkheid om belastingvrij een deel van hun brutoloon te sparen. Het gaat daarbij om een bedrag van maximaal 613 euro per kalenderjaar. Het geld moet dan op een aparte spaarrekening worden gestort en tenminste vier jaar vaststaan. In bepaalde gevallen, zoals bij de aankoop van een eigen woning of de start van een eigen onderneming, mag het geld eerder – belastingvrij – worden opgenomen.

Economische injectie

Jan Kees de Jager: spaarloon half september vrij. Minister De Jager: ”Door het spaarloon vrij te geven kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie. Het is een positief signaal.”

Door het vroegtijdig vrijvallen van het spaarloon komt 4 miljard euro vrij. Het opnemen van het spaarloon is niet verplicht, maar betekent een potentiële impuls in de economie.
Het spaarloon wordt gedeblokkeerd op 15 september 2010. Deze datum is in overleg met de banken bepaald. Het gaat om alle spaarloontegoeden die in de periode van 2006 tot en met 2009 zijn opgebouwd. Spaarders krijgen vanzelf bericht over wat zij moeten doen om over het geld te kunnen beschikken.

Uitgeven of sparen

Opname van het spaarloon is niet verplicht. Spaarders die het spaarloon niet direct nodig hebben kunnen het saldo nog even op de spaarloonrekening laten staan of het overhevelen naar een spaarrekening met een hogere rente.  In dit geval moet u er aan het einde van het jaar wellicht belasting over betalen. De belastingdienst heft 1,2% belasting bij een vermogen van meer dan ruim 20.661 euro (2010). Het vermogen op de spaarloonrekening telt pas mee, als er meer dan 17.000 Euro op de rekening staat. 

De Jager verwacht dat ongeveer 15% van het totale spaarloon (600 miljoen euro) onmiddellijk zal worden uitgegeven. De rest van de spaarders zal het geld laten staan of op een andere spaarrekening zetten.